Sporters

First move well, then move often…

Gray Cook

Sporten vraagt heel wat van het lichaam. Naargelang de intensiteit of gebrek aan een goede begeleiding kan dit snel leiden tot een overbelasting met blessures en/of pijnklachten.

De kracht van osteopathie ligt in preventie van blessures, behandeling van bestaande klachten en een analyse van steeds terugkerende blessures.

De werkelijke oorzaak van een blessure kan zich bevinden in een andere regio van het lichaam dan waar de symptomen zich uiten. Een oude enkelverstuiking kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van steeds terugkerende rugklachten.

Opgroeiende kinderen en jongeren die (intensief) sporten, hebben baat bij een preventieve aanpak. Sporten zorgt voor een extra belasing van hun lichaam dat in ontwikkeling is.

Daarom is het belangrijk om niet alleen blessures te behandelen maar vooral preventief hun lichaam te screenen op functionele stoornissen tijdens de groei.

We richten ons zowel tot de recreant, competitie- als topsporter.

Veel voorkomende sportklachten:

  • Lage rugpijn (al dan niet met ischiaspijn)
  • Bekken- en/of heupklachten
  • Liespijn
  • Nek- en schouderklachten
  • Recidiverende peesontstekingen of tendinitis
  • Verstuikingen

Preventief

Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen

Check-up

Vaak lopen we rond met bewegingsverliezen waar we ons niet van bewust zijn. Een beperkte heupbeweging, een geblokkeerde rug, of een schouder die niet optimaal beweegt leidt niet altijd direct tot klachten. Er wordt onbewust elders in het lichaam gecompenseerd op deze beperkingen.

Tot de dag komt dat er niet meer gecompenseerd kan worden. Er ontstaan dan klachten die veelal voorkomen hadden kunnen worden. Zowel jongeren, ouderen als baby’s kunnen baat hebben bij een preventieve behandeling.

Jaarlijkse check-up is sterk aan te raden. 

Onderhoud

Na een behandelperiode waarbij de problemen opgelost zijn, is een controlebehandeling na enige tijd aan te bevelen. Al onze weefsels beschikken immers over een geheugen en een periodieke opfrissing hiervan vormt immers de beste preventie!